Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ο "Φον Δημητράκης" στο θέατρο Μουσούρη!

Με ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και κλασικό έργο της ελληνικής δραματουργίας, συνεχίζει την πορεία του στο θέατρο Μουσούρη, ο Πέτρος Φιλιππίδης.

Ο "Φον Δημητράκης", το κορυφαίο έργο του Δημήτρη Ψαθά, που γράφτηκε μέσα στην περίοδο της Κατοχής και ανέβηκε το 1946 στην περίοδο του Εμφυλίου, είναι μια σπαρταριστή σάτιρα πάνω σ’ ένα επίκαιρο θέμα: το πάθος για εξουσία. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σ’ ένα αστικό σπίτι της Αθήνας της Κατοχής του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας αποτυχημένος και δειλός πολιτευτής, ο οποίος μέσα σ΄αυτήν την περίοδο, βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο: να γίνει Υπουργός, συνεργαζόμενος, όμως, με τους Γερμανούς. Μέσα στο σπίτι του και πίσω από την πλάτη του επικρατούν αντίθετες τάσεις. Η οικογένειά του αποτελείται από πατριώτες: ο γιος του είναι αντάρτης στα βουνά, η κόρη του λαμβάνει ενεργό μέρος στην αντίσταση, ενώ ο αδερφός του ο Λεωνίδας, δάσκαλος στο επάγγελμα και αγωνιστής, ανοίγει μέσα στην Κατοχή μπακάλικο, απ’ όπου διακινεί στα κρυφά πολεμοφόδια στους αντάρτες του βουνού. Την ίδια στιγμή, ο Δημητράκης καμαρώνει για την υπουργική του καρέκλα.

Το πρόσωπο του κεντρικού χαρακτήρα είναι "προϊόν" μιας ανώμαλης και δραματικής περιόδου, μα ταυτοχρόνως διαχρονικό και πανανθρώπινο: ένας επικίνδυνος κακομοίρης με μίζερη συνείδηση, ένας εν δυνάμει Κάιν, για ένα πινάκιο εξουσίας. Πίσω από την έξοχη κωμωδία χαρακτήρων του Δημήτρη Ψαθά, βρίσκεται σε όλη του την οξύτητα το τραγικό στοιχείο. Θίγεται το θέμα της εξάρτησης των ανθρώπων από την εξουσία, η επικινδυνότητα της αρρωστημένης φιλοδοξίας, ενώ παράλληλα τίθεται το δίλημμα αν οι επιλογές των ανθρώπων πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τη συνείδηση ή με το συμφέρον. Η επιστροφή στη σκηνή του θρυλικού "Φον Δημητράκη" συμπίπτει με μια εποχή, που μοιάζει σε πολλά μ’ εκείνην που πρωτοεμφανίστηκε.

Συντελεστές:
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης
Σκηνοθεσία: Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά - Κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Ιάκωβος Δρόσος
Καλλιτεχνική σύμβουλος: Σεμίνα Διγενή

Ηθοποιοί:
Πέτρος Φιλιππίδης, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Μαρία Κατσανδρή, Φαίη Ξυλά, Γιάννα Παπαγεωργίου, Γιώργος Ψάλτου, Μανώλης Χουρδάκης, Χριστίνα Σπατιώτη, Χρύσα Κλούβα, Θανάσης Ισιδώρου

Παραστάσεις:

Τετάρτη : 7 μ.μ.

Πέμπτη έως Κυριακή : 9 μ.μ.

Σάββατο λαϊκή απογευματινή : 6 μ.μ.

Πρόγραμμα παραστάσεων την περίοδο των εορτών:

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 21:00
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 18:00 και 21:15
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 21:00
Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 18:00 και 21:15
Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 21:00
Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου, 21:00
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 21:00
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 21:00
Σάββατο, 4 Ιανουαρίου, 18:00 και 21:15
Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 18:00 και 21:15
Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 18:00


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου